Haber Detayı
27 Ocak 2020 - Pazartesi 17:26 Bu haber 409 kez okundu
 
Grip salgınında ikinci dalga bekleniyor
Keşan Güncel Haberi


Geçtiğimiz günlerde ülke genelinde oldukça etkili olan ve hastanelerin acil servislerinde uzun kuyruklar oluşmasına sebep olan grip salgını konusunda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Özdağlı açıklamalarda bulundu. Grip salgına domuz gribi denmesinin doğru olmayacağını savunan Özdağlı, domuz gribinin ifluenza virüsünün sadece bir türü olduğunu belirterek, kirli havayla birlikte her yıl ataklar yaptığını, yükselen aşı maliyetleri sebebiyle bir çok insanın aşı olamadığını ve şimdilik ilk atağın etkilerinin yavaş yavaş geçtiği görülse de ikinci atağa karşı hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

Salgın haline gelen ve oldukça da bulaşıcı olan gribin oldukça büyük bir kitleyi hastanelere getirdiğini belirten Özdağlı, görülmekte olan gribin domuz gribi olmadığını ve henüz Keşan’da bu vakadan dolayı bir kayıp yaşanmadığını kaydetti “Bu aralar bir salgındır gidiyor. Domuz gribi ismini Meksika ve Amerika’da domuzlarda hastalık yapan bir virüse benzemesinden alıyor. Sadece bir benzerlik .
Evet benzerlik nedeniyle bu isim takılmıştır ve hastalık domuzlardan falan geçmemektedir. Ama ülkemizde kasabamızda yaşattığı kabus gerçekten çok fazla . Eskilerin lafıdır, grip işte, ilaç kullanırsan 1 hafta kullanmazsan 7 günde iyileşir. Yaşadığımız toplumsal panik biraz endişe yaratıyor. Herkes grip olduğunu, gripse, domuz ,gergedan gribi olup olmadığını merak ederek hastaneler koşuyor. Kamu ve özel hastaneler yoğunluktan felç olmuş durumda ve toplumsal panik gün geçtikçe artıyor.” dedi.

Özdağlı, grip salgını ile ilgili kaleme aldığı yazısında şunlara da değindi:

“Kirli hava sebep oluyor”

Hastalık karşısında oldukça soğukkanlı olunması gerektiği ve aslında hastalığın ilaç kullanılmasa bile bir iki hafta içinde iyileşme göstereceğini belirten Özdağlı şunları kaydetti: “Öncelikle sakin olalım. Grip enfeksiyonu salgınları her yıl soğuk ve kirli hava ile düzenli olarak görülmekte . Yılın belli dönemlerinde 1-2 hafta yükselerek zirveye ulaşmakta ve sonra kesilmektedir. Her yıl böyle olmaktadır.”

“Tekrar gelecek”

“Bu yılda tam salgının ortasındayız ve salgın azalmaya başladı ve kısa zamanda bitecek. Muhtemelen 1 ay içinde ikinci bir salgına hazır olalım. Her yıl bu salgın en az 2 atak yapmaktadır. Ülkemizde yaşanan grip salgınında durum bu. Yüksek ateş 39-40 dereceye kadar, öksürük, halsizlik, kas ağrısı ,kol- bacak ve baş ağrısı en sık bulunan şikayetler. 1 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş ve üzeri grup bağışıklığı zayıf olabileceği için en dikkat edilmesi gereken grup. Bu arada kronik hastalığı olan, böbrek,kalp nefes darlığı, astım şeker hastalığı olanlar ise bağışıklık sistemi iyi çalışmadığı için risk altında”

“Aşı maliyeti arttı, insanlar aşılanamadı”

Aşı korunmada önemli bir seçenek , ama kur farkı nedeniyle aracı firma yüksek kar etmek için geçen sene 30 TL olan aşıyı bu yıl 72 TL ye satmaya karar verince, hem aşıyı bulamaz olduk, hem de korkunç bir zamla karşılaştık Artık aşı için zaman çok geçmişse yapacağımız şey virüsle savaşmaya başlamak.”

“Hijyen kurallarına uyun”

“Temizlik her şeyin başında. El yüz ,ağız temizliği .Ellerini yok sık yıkayanların gribi yakalanma oranı yarı yarıya azalıyor. Grip virüslere karşı kendimizi koruma olasılığımız mevcuttur. Bunun en temel uygulaması hijenik şartlara iyi uymamızdan geçer. İyi bir hijyenik uygulama bizim bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli defansif mekanizmamızdır.

Bunun için:

Ellerinizi sabunla yoğun biçimde yıkamalıyız.

Gözlerinize, burnunuza ve ağzımıza çok fazla ellerimizle dokunmamalıyız.

Gribal enfeksiyonun salgın olduğu dönemlerde kalabalıkların içinde bulunmaktan kaçınmalıyız

Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağız ve burnumuzu bir mendil ile kapatmalıyız.

“Bol miktarda sıvı alın, istirahat edin”

Grip hastalığı, tedavi edilirse 1 haftada, edilmezse 7 günde geçer. Bu sözden de anlaşılacağı üzere, bu hastalık kendi kendine de düzelebilir. Dolayısıyla grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmaz. Gribal enfeksiyonda yatak istirahatının yanı sıra,
gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanmaktadır. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden
yararlanılabilir. Yeni çıkan bazı ilaçlar da, ilk belirtilerin başlamasından sonraki 24 – 48 saat içerisinde alındığında, gribin daha kolay atlatılmasını sağlar. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan için 5- 7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı bile yeterli olur.

Grip hastalığının belirtilerini hafifletmek amacıyla bol miktarda sıvı gıda alınız. Gripli iken alkol ve sigara kullanmayınız. Gribal enfeksiyonda tedavinin çok büyük bir anlamı olmadığı için belirtilere yönelik tedavi
uygulanmaktadır. Bununda en önemli belirtileri ağrı ve ateşten kurtulmak için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz. Bazı ilaçların kullanımı ancak doktor denetimi altında olacağı için bu ilaçların rastgele
kullanılmaması gereklidir.

Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış vardır. Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilirler. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler ise zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan yararlı bakterileri yok edebilir. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Dolayısıyla, antibiyotikler
hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalıdır. Grip, dikkat edilmediği takdirde larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak
iltihaplarının yaklaşık yüzde 30-35’inin nedeni olabilir.

“İlaçlar karaborsaya düştü”

Çocuk ve yetişkinler için satılan virüs ilaçları artık karaborsaya düştü. Bu ilaçlar bazı hastalarda olumlu sonuç veriyor ve hastalığın mutlak çaresi değil, hekiminiz önerirse kullanın ama bende birçok hastama şu öneriyi vermiştim. Bulursanız kullanın ama bulamazsanız dert etmeyin . Biz hekimler yıllardır bu ilaçlar olmadan da hastalarımızı tedavi ettik ve etmeye devam edeceğiz.
Ateşinizi kontrol edip bol sıvı ve bol uyku ile bu hastalığı yenersiniz. İnsanoğlu yıllardır bu gezegende ne hastalıklar atlattı.

Basında,sanal alemde ,tv haberlerinde bir sürü efsane duyacaksınız . Bunların çoğu dizinde tahmin ettiğiniz gibi abartı. Hatta bazıları aşı ve ilaçlar için talep oluşturmak amacıyla bile abartılıyor.
Ben domuz gribi miyim diye soran hastalarıma çoğu zaman hayır bu kötü bir isim bence Ceylan gribi olabilirsiniz diye bahsedip bu konuyu abartmaktan ve toplumsal endişeye dönüştürmeden çözmekten
yana olmuştum. Ama üzülerek bazı meslektaşlarımın konuyu oldukça abartarak bu endişeyi arttıran ifade ve eylemleri görünce oldukça üzüldüm. Biz hekimlere daha ciddi görevler düşüyor. En önemlisi bir sorunu basitleştirecek korku imparatorluğunun önüne geçebiliriz diye düşünüyorum . Hangi ismi takarsanız takın, domuz , gergedan ,kobra ,Ceylan. Yüzyıllardır bu virüsler belli dönemlerde
salgın yapacak ve insanlar bunlarla savaşacak yolları bulacaktır.”

Kaynak: (KGH) - KEŞAN GÜNCEL HABER Editör: Semra ANLAR
 
Etiketler: Grip, salgınında, ikinci, dalga, bekleniyor,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı