Haber Detayı
10 Temmuz 2021 - Cumartesi 18:25 Bu haber 276 kez okundu
 
SAROS İÇİN BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ...
Keşan Güncel Haberi


BOTAŞ tarafından yapımı devam eden Saros FRSU Limanı’na ‘dur’ demek isteyen binlerce çevre gönüllüsü ülkenin dört bir yanından gelerek Keşan’da buluştu. Pankartları ve sloganları ile birlikte liman inşaatının iptalini talep eden çevreciler Saros’a adalet istedi.

Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması tarafından düzenlenen otak organizasyonla ‘Saros’a adalet için Saros’uma dokunma’ demek üzere ülkenin dört bir yanından binlerce kişi saat 11.00 sıralarında Anafartalar Caddesi Sarıkız Konakları önünde toplandı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ve bölge halkı ile Keşanlıların katılımıyla oluşturulan kortej saat 12.00’de şehir merkezine doğru hareket etti.

Ellerinde pankartlar ve dillerinde sloganlar olan çevre gönüllülerini, evlerinin balkon ve penceresine çıkan vatandaşlar selamlarken, her yaştan binlerce kişi BOTAŞ tarafından Sazlıdere ve Gökçetepe sahili arasına yapımı devam eden FRSU Limanı inşaatının durması için çağrıda bulundu.

Yürüyüşte, “BOTAŞ, Saros’tan çık”, “Saros’ta kirlenmesin beyaa!”, “Saros mavi kalırsa güzel…”, “Saros kalbimiz, liman kırmızı çizgimiz!”, “Saros’a adalet, Saros’uma Dokunma!” pankartları taşındı.
Renkli görüntülere sahne olan coşkulu kalabalık daha sonra Alparslan Türkeş Meydanı’nı da geçerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

“Keşan kuşatma altında”

Miting alanında, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Keşan’ın son birkaç yıldır kuşatma altında olduğunu belirten Karagöz, “Patlatmalı kömür ocağı, taş ocakları ve halkın olan kumsalların kiraya verilmesiyle, Keşan kuşatma altındadır. Şimdi de, Saros Körfezi’ne FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi inşaatı yapılmak isteniyor. 2018 yılında Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Saros Körfezi’ne projenin yapılacağı açıklandı. Yapılan duyurudan 1 ay önce Keşan’a Katar’dan bir heyet gelerek, Edirne’de ve Saros’ta sahillerinde dolaşılmıştı. Saros Körfezi dünyanın en güzel ve en özel yerlerinden biridir. Saros, mavisiyle, berrak suyuyla, altın kumuyla ve kıyılarındaki yeşiliyle yeryüzünün cennet parçasıdır. Katar gazı, Avrupa pazarına pompalanacak ve pazarlanacak diye, feda edilemeyecek bir değere ve güzelliğe sahiptir Saros.” dedi.

“Bugünkü kalabalık, sağır kulakları açtı ve kör gözleri parlattı

Hasan Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Projenin hayata geçirilmemesi için 45 bin ıslak imza toplandı. Bu cennet bölgeyi cehenneme çevirmeyin dedik ama duyuramadık. 3 yıldır FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’nin bölgeye yapılmasını söyleyen kişiye rastlamadık. Buna rağmen sesimiz duyulmadı. Bugünkü kalabalık, sağır kulakları açmış ve kör gözleri parlatmıştır. Halkın gerçeğini görmüşlerdir. Umarız, biz mitingi sonlandırdığımızda yetkililer makineleri bağlar ve mahkeme kararlarını uygularlar. Eğer uygulamazlarsa, ellerinde sadece 2. ÇED kaldı. 4 Ağustos’ta Edirne İdare Mahkemesi’nde duruşmamız var. Bugün buraya gelen kitlenin 3-5 katını oraya taşıyacağız. Bu memlekette hakimler ve yargıçlar vardır dedirteceğimize inanıyorum.”

“Saros’ta talana devam ediyorlar”

Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’yle ilgili Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve iptal davası açıldığını hatırlatan Karagöz, şunları söyledi: “Edirne İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi heyeti oluşturuldu. 10 bilirkişiden oluşan heyet, yapılacak projenin bilime ve hukuka aykırı olduğunu belirledi. Mahkemede, 1. ÇED Olumlu kararını oy birliğiyle iptal etti. Ülkemizi ve dünyayı kavuran pandemi her yeri sarmışken, 2. ÇED sürecini başlattılar. On binlerce itiraz dilekçesini CİMER, Çevre ve Şehirlilik İl Müdürlükleri ve kaymakamlıklar üzerinden gönderildi ama dikkate alınmadık. Ortaya 2 tane ÇED çıktı ve hangisine göre, süreci devam ettirdikleri belli değil. 1. ÇED Olumlu kararını, mahkeme ikinci kez iptal etti ve 2.ÇED’e göre, projenin yapıldığı ifade ediliyor. Saros’ta talana devam ediyorlar. Mahkeme kararının uygulanmasını bekliyoruz. Saros’tan BOTAŞ’ın elini çekmesini istiyoruz. Saros’a adalet istiyoruz.”
Levent: “Yok olan deniz değil; Keşan ve Saros’tur”

“Çocuklarının gelecek süreçte, buralarda güzellik göremeyeceğini htirin”

Konuşmanın ardından sanatçı Haluk Levent sahne alarak, şunları söyledi: “Çevre mücadelesi, sadece yeşil anlayış mücadelesi değil; anlayış mücadelesidir. Komşularınızı alın gelin ya da etkilemeye çalışın. Onlara yok olanın denizin değil; bizim, Keşan’ın ve Saros’un yok olduğunu htirin. Çocuklarının gelecek süreçte, buralarda güzellik göremeyeceğini htirin. Halk hareketi olmadan buraları nasıl kurtaracağız? Halk hareketiyle, insanların bilinçlenmesiyle çevre mücadelesinde istediğimiz sonuçları almak mümkündür.”

“Halkımız bu projeyi istemiyor”

Haluk Levent daha sonra katılımcılara, birbirinden güzel eserlerini okuyarak, coşturdu. Daha sonra Saros Gönüllüleri Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban söz aldı.
Saros Körfezi’nin adalete susadığını ifade eden Ertürk Çoban, “Saros’un üzerinde karabulutlar dolaşmaya başlayalı 3 yıl oldu. Cennetimize uzanan kara elleri hmeye başladık. Tüm kıyılarda kar topu gibi büyüdük. BOTAŞ hukuksuz inşaatına başladığında daha da, büyüdük ve güçlendik. Hukuksuz başlatılan FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi, körfezimize telafisi olmayan zararlar vermeye devam ediyor. İki defa ÇED sürecini iptal ettirmemize ve mahkeme süreci devam etmesine rağmen gece gündüz yıkıma ve talana devam ediliyor. Yaşanan tahribat, deniz suyumuzu kirletiyor. Halkımız bu projeyi istemiyor.”

“Cennetimizi neden cehennem ediyorsunuz?”

Mürşide Ertürk Çoban sözlerini şöyle tamamladı: “Projenin hayata geçirilmesi amacıyla, onbinlerce ağacımız kesildi. Verimli tarım arazilerimiz yok oldu. Köylünün arazine yol geçecek denilerek, tutanak imzalatılarak, el konulmaya çalışıldı. BOTAŞ, Saros’tan elini çek diyoruz. Ben yaptım oldu denilerek, körfezimizi yok etmeye hakkınız yoktur. Cennetimizi neden cehennem ediyorsunuz? Bırakın Saros’tan çocuklarımız yararlanmaya devam etsin.”
Konuşmaların ardından yerel gruplar, katılımcılara konser verdi. Konserlerin ardından miting sona erdi.

Kaynak: (KGH) - KEŞAN GÜNCEL HABER Editör: Semra ANLAR
 
Etiketler: SAROS, İÇİN, BİNLERCE, KİŞİ, YÜRÜDÜ...,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı