Haber Detayı
20 Mart 2019 - Çarşamba 23:00 Bu haber 334 kez okundu
 
TBMM Başkanı Şentop, Trakya Bölgesi’ndeki en önemli 2 eksik noktaya dikkat çekti: “Organize olmak ve iş takibi konularında sıkıntı yaşıyoruz”
Keşan Güncel Haberi


Keşan ile İpsala oda ve borsaların organizasyonunda dün gerçekleştirilen Hamzadere Bölgesi Oda ve Borsaları İstişare Toplantısı’nda konuşan TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trakya Bölgesi’ndeki potansiyele dikkat çekerken, bölge olarak organize olmak ve iş takibi konularında sıkıntı yaşandığını söyledi.

Saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; TBMM Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası) ve İpsala TB (Ticaret Borsası) Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile oda ve borsa üyeleri, siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri katıldı.

Şapçı: “Bölgemizde planlı tarım uygulamaları veya yeni çiftçi ürün teşviki sistemine geçilmesi gerekmektedir”

Toplantı, oda ve borsaların başlatılan “İstihdam Seferberliği 2019” kampanyası ile ilgili hazırlanan tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından söz alan Keşan TSO Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan ve İpsala oda borsaları işbirliğiyle düzenledikleri toplantıya katılan herkese “Hoş geldiniz” diyerek, gündemlerinin, her zaman olduğu gibi bu toplantıda da Keşan, İpsala, Enez ve Saros Körfezi’ni kapsayan Hamzadere Bölgesi olduğunu kaydetti. Dünya ekseninde bölgenin ve ülkenin, genel anlamda ise ekonomi ve bu kapsamda tarım, ticaret ve turizmde bölge olarak ne tür desteklere ihtiyaç olunduğu konusunda bilgi paylaşımı bulunacaklarının altını çizen Şapçı“Hepinizin bildiği üzere, Hamzadere Sulama Projesi %90 civarında tamamlandı. Fakat bu yıl tamamlanması ve bütçede yer bulamadığı için şuanda bekleme konumunda. Biz, bölge oda-borsaları olarak, Hamzadere Barajı ve sulama kanallarının bölgemiz adına tarımda çağ atlamak ve Gıda İhtisas OSB’ye hammadde sağlamak için olmazsa olmazımız olarak görüyoruz. Hamzadere Projesi’nin tamamlanması ile bölgemizde tarım çeşitliliğinin artarak çiftçilerimize daha yüksek ciro-gelir ve daha az riskli ürünler sağlayacağına inanıyoruz. Tabi bunun için detaylı çalışmalar yapıp, bölgemizde planlı tarım uygulamaları veya yeni çiftçi ürün teşviki sistemine geçilmesi gerekmektedir. Trakya’da en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip bölge olarak, Hamzadere Sulama Projesi’nin tamamlanması ile coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısını daha da arttırarak markalaşma süreçlerini başlatmamız gerekmektedir. Ayrıca; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, 21 ocak 2019 tarihinde yapılan ’10. Türkiye Ekonomi Şurası’ sırasında çalışmalarının başlatılacağını belirttiği, İhtisas OSB’ler için en üst seviye olan 6. seviye Teşvik Bölgesi Uygulaması’nın bir an önce hayata geçirilip, bölgemizde kurulacak olan Gıda İhtisas OSB’nin de bu kapsama alınması nihai önem arz etmektedir.” dedi.

“Saros Körfezi’nde daha profesyonel bir turizm gelişimi sağlanması gerekmektedir”

Bölgenin, sadece tarım ve ticarette değil, turizm anlamında da büyük bir potansiyele sahip olduğunu da vurgulayan İsmail Şapçı“Bu kapsamda, kalifiye yatırımcılarımızı bölgeye çekmek için bir an önce 1/25 binlik master planlarının tamamlanıp turizm teşvikli bölge ilanı gerçekleştirilmesi ve Saros Körfezi’nde daha profesyonel bir turizm gelişimi sağlanması gerekmektedir. İnanıyoruz ki; Saros Sahilleri, bölgede olduğu gibi Türkiye turizminde de önemli bir paya sahip olacak. Enez, Keşan karayolunun tamamlanma çalışmalarının yine turizm kapsamında ele alınması gereken önemli konular olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Yine bir diğer önemli konu; bölge nüfusumuz sürekli artış halinde, bu nedenle gençlerimiz daha kapsamlı yüksekokul ve üniversite eğitimine ihtiyaç duyuyorlar. Bölgede şehir dışından gelen öğrenci sayısının artması da bölge ekonomisine bacasız sanayi etkisi yapmaktadır. Ekonomiye bu denli katkısı olan üniversitelerimizin, bölüm ve öğrenci sayısını arttıracak çalışmaların yapılması düşük bütçeler ile büyük katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, Keşan’ın bölgede merkez konumunda olması dolayısıyla ağır ceza merkezi ve buna bağlı ceza evinin kurulması, yine bölge ekonomimize yadsınamaz getiri sağlarken, ayrıca bizden bir hayli uzak olan ağır ceza merkezlerine ulaşılması konusunda da yol ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. İlaveten, bölgemizin Yunanistan ile Bulgaristan başta olmak üzere Avrupa’ya yakınlığı ve her geçen gün artacak sanayisi dolayısıyla ihracatımız bölgenin çok üstünde gerçekleşecektir. Bu nedenle; bölgemize yakın olan İpsala Gümrük Kapısı’na veya Keşan’a iç gümrükleme alanı sağlanması halinde, ülke ekonomimize döviz getirerek ekonomimize büyük katkıda bulunacağız. Son olarak; Maliye Bakanlığı önderliğinde, aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, beraberliğiyle ‘Burası Türkiye, Burada İş Var’ istihdam 2019 seferberliği başlatılmış bulunmaktadır. İşverenlere istihdam ile ilgili 8 ana başlıkta toplanan teşvikler sağlanmaktadır. Bölgemizde bu teşviklerin uygulanması kolay ve makul olacağı için buradan bütün işverenlerimizi bu teşviklerden yararlanmaya davet ediyorum. İşletme maliyetlerimizi düşürmek için her türlü destek ve teşviklerden yararlanmamız, ekonomi anlamında zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde bizlere nefes olacaktır.” diye konuştu.

Kaymaz: “Bölge sorunlarının çözümünde yanımızda olacağınıza olan inancım tamdır”

Şapçı‘nın ardından, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz Söz aldı. Mustafa Şentop‘un, Türkiye’nin önemli görevlerinden olan TBMM Başkanlığı görevine seçilmesinden dolayı, bölge insanı olarak gurur duyduklarını ifade eden Kaymaz“Ayrıca bu görev süresi içerisinde Rabbim sizlerle birlikte olsun. İnşallah güzel ilerle anılırsınız. Bölge sorunlarının çözümünde yanımızda olacağınıza olan inancım tamdır.” şeklinde konuştu.

Girgin: “Suyumuz var, noksan olan üretim kanallarımızın köylerde buluşması lazım”

Daha sonra söz alan İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, dünyada en çok konuşulanların, su, gıda ve enerji olduğunun altını çizerek, “Gelecekte de böyle olacaktır. Katar örneği bize gıdanın önemini gösterdi. Enerjiyi elinde bulunduran devletler, devletlere hükmedecek, gıdayı elinde bulunduran ülkelerde insana hükmedecek. O yüzden gıdanın önemini kavramamız, Katar örneğine iyi bakmamız gerekiyor. Hamzadere Bölgesi diye adlandırdığımız, Keşan, İpsala ve Enez Bölgesi’ni sulayacak olan 350 bin dönüme cansuyu katacak olan Hamzadere Barajı, bizim en büyük önceliğimiz. İpsala, Keşan ve Enez’i kalkındıracak olan Hamzadere Barajı, sulama üretim kanallarının köylerde buluşmasıyla sertifikalı tohumculuğun bölgemizde geliştirilmesi, organik tarımın yaygınlaştırılması, yılda 2 ürün alınması, sebze ve meyveciliğin desteklenmesinin yanı sıra, seracılığın da geliştirilecek olması, ürün çeşitliliği ile katkı sağlayacak olması bölgemizin ekonomik katma değerini yükseltecektir. Bundan dolayı 2019 yılı için Hamzadere Barajı sulama faaliyetlerini yapabilmesi için mutlaka ödenek ayrılmalıdır. Bu bizim birinci görevimiz olmalıdır. Suyumuz var, noksan olan üretim kanallarımızın köylerde buluşması lazım. İstanbul’a 2 saat mesafedeyiz ve buradan bütün bölgeyi besleyecek bir potansiyelimiz var. Zenginlik orada duruyor ve bizlere bakıyor. Ne olur buraya bir ödenek çıkaralım. Ben sözlerimi, ‘İnadına üretim, yine üretim, mutlaka üretim’ diyerek, Atatürk’ün ‘millete efendilik yoktur ona hizmet etmek vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur.’ sözleriyle noktalıyorum.” dedi.

Canalp: “Çanakkale üzerindeki bu köprü, sadece bir köprüden ibaret değildir”

Toplantı, Edirne Valisi Ekrem Canalp‘in söz almasıyla devam etti. Keşanlılar, Enezliler ve İpsalalıların, kendilerini coğrafi bir bölgeyle tanımlama geleneğine sahip olduğunu belirten Canalp“Aynı zamanda hepimiz Edirneli ve Trakyalıyız. Trakyalı olmanın da bir özelliğini de Sayın Meclis Başkanımızın seçiminde hepimiz beraber yaşadık. Tekirdağlılar, Sayın Başkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildiği zaman, Tekirdağ Milletvekili olmalarından dolayı bir heyecanı ve bir gururu yaşadılar. Ama aynı heyecanı ve aynı gururu bütün Edirneliler de yaşadı. Bu bölge, tarihsel olarak kendisini tarımla ve turizm ile özdeşleşmiş olan bir bölgedir. Gerçekten de tarımın bu bölge için hayati bir değere sahip olduğunu, bizden önce konuşma yapan çok saygıdeğer hatiplerde ifade ettiler. Turizm de aynı şekilde Saros Bölgesi’nden dolayı bu bölge için son derece kıymetli ve değerlidir. Ama bunların çok daha ötesinde yeni açılımlara da ihtiyacımız olduğu bir vakıadır.Bu çerçeve içerisinde de Keşan için ve bu bölge için kaçınılmaz olarak sanayinin de bu bölgelerde yoğun şekilde yer alması gerekmektedir. Bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın da gereği gibi karşılanabilmesi amacıyla Keşan’da kurulacak olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Keşanımızın da bu bölgemizin de hem tarımının, hem de sanayisinin gelişmesi açısından son derece kritik bir rol oynayacaktır. Çünkü, tarımsal üretim, çok derin, çok değerli ve stratejiktir. Tarımsal ürünleri hammadde olarak ürettiğimiz zaman, mutlaka belli bir katma değer ile satabiliyoruz. Fakat biz bunları yarı mamül ya da tam muamele getirirsek, elde etmiş olduğumuz katma değer de bu kadar artıyor. Dolayısıyla da tarım ürünlerinin üretiminden elde etmiş olduğumuz avantajı katma değere dönüştürmek suretiyle, diğer illerde elde edilmiş olan avantajları, Edirnemize kazandırmak durumundayız. Bu sadece tarımın gelişmesini değil, aynı zamanda Keşan’da sanayinin gelişmesinin de önünü açacaktır. Katma değerin Keşan’da bulunması buranın ekonomisine dinamizm kazandıracaktır. Keşan için yeni fırsatlar da kapıdadır. Bu fırsatlarda esas itibariyle, Çanakkale Boğazı üzerinde inşa edilecek olan yeni köprünün tamamlanmasıyla ortaya çıkacaktır. Çanakkale üzerindeki bu köprü, sadece bir köprüden ibaret değildir. Ulaştırma Bakanlığı’nın stratejik planlama ve stratejik bakış açısına göre İstanbul üzerindeki aksı, bir şekilde daha geriye kaydırma planı vardır. Dolayısıyla şu anda yeni bir ulaşım aksı, yeni bir ulaşım ekseni ortaya çıkıyor. Bu ulaşım ekseni de Keşan, İpsala, Enez ve Uzunköprü’ye yepyeni fırsatları da beraberinde getirecektir. Fırsatlarla beraber inşallah bu bölgedeki ekonomizm, dinamizm çok daha belirgin hale gelecektir. İnşallah bölgemizi iyi bir gelecek bekliyor olacaktır.” diye konuştu.

Şentop: “Bundan sonra, sahip olduğumuz imkanlar dahilinde, daha fazla işler yapacağız”

Toplantıda son konuşmayı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Bu toplantının, bir başlangıç toplantısı olması temennisinde bulunan Şentop, Trakya Bölgesi’nde projelerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Edirne, Kırklareli, Tekirdağ olarak baktığımızda Türkiye’nin sanayi imkanlarının büyük bir kısmı bu bölgelerde. Özellikle Tekirdağ’ın ekonomiye katkısı bakımından bir hesaplama yaptığımızda, Türkiye genelinde 5. sıralarda olduğunu görüyoruz. Tekirdağ’ın ihracatı ise 1.5 milyar dolar. Bu oran daha çok olması lazım. Yapılan iş burada ancak resmi kayıtlar İstanbul’da gözüküyor. Dolayısıyla buralara yatırım yapalım. Potansiyelimiz var. Turizm ve ziraat tarım alanında; sanayi, ulaştırma çok önemli. Bölgede çok iyi girişimciler, vatanını, toprağını seven insanlarımız var. Organize olmak ve iş takibi ile talep konusunda sıkıntımız var. Bundan sonra, sahip olduğumuz imkanlar dahilinde, daha fazla işler yapacağız. Sizlerin öncülüğünde, sizlerin takibiyle ben her zaman elimden gelen gayreti göstereceğim. Cumhurbaşkanımız, Tekirdağ mitinginde de; ‘TBMM Başkanı aramızda. Bundan sonra O’nun koordinasyonunda Trakya’ya, Tekirdağ’a daha fazla hizmet getireceğiz’ dedi. Biz bu sözün arkasında sonuna kadar duracağız. Hamzadere’yi takip edeceğiz ve arkasında duracağız. Beraber netice almaya çalışacağız.” diye konuştu.

“Trakya’nın diğer ilçelerinden en önemli farkı kinoa yetiştiricileridir”

Sözlerinin son bölümünde, “Kinoa” üretimine dikkat çeken Mustafa Şentop, sözlerini şöyle tamamladı; “Trakya’nın diğer ilçelerinden en önemli farkı kinoa yetiştiricileridir. Kinoa, Avrupa’da çok tutulan bir tahıl. Besleyici değeri, protein değeri çok yüksek. Bu naturel, glutensiz bir tahıl. Diğer tahıllardan farklı olarak, anne sütüne eşdeğer protein içeren bir tahıl. Fiyatı da oldukça yüksek. Buğday kadar da verim veriyor. Bununla ilgili Avrupa’nın talebi; Güney Amerika’dan karşılanıyor. Bu ürünü, Latin Amerika’dan Avrupa pazarına sunmak, 90 günlük bir süreç imiş. Gemilere yüklendiği için nem sıkıntısı var. Bunun için ilaçlama yapmıyorlar, koruyucu bazı maddeler koyuyorlar. Geldikten sonra bunları bir daha temizliyorsunuz. Bu maddelerden arındırmak gerekiyor. Herhangi bir Avrupa ülkesinden buraya gelse, 2 günde buraya indirebiliriz. Avrupa’ya yakınlık bu anlamda çok önemli imkan sunuyor. Tüm bu imkanları değerlendirmek gerekiyor. Bu tarihi bir milat olarak kabul edelim.”Yapılan konuşmaları ardından, Şentop‘a, Keşan ve İpsala oda-borsa başkanları tarafından, günün anlam ve önemini belirten plaket ile “İpsala Pirinci” hediye edildi. MustafaŞentop, yenilen yemeğin ve toplantıya katılanlar ile fotoğraf çekilmesinin ardından Keşan’dan ayrıldı.

Haber / FOTO: İlker GÜREL-Gündem Saros

Kaynak: (KGH) - KEŞAN GÜNCEL HABER Editör: Semra ANLAR
 
Etiketler: TBMM, Başkanı, Şentop,, Trakya, Bölgesi’ndeki, en, önemli, 2, eksik, noktaya, dikkat, çekti:, “Organize, olmak, ve, iş, takibi, konularında, sıkıntı, yaşıyoruz”,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı